Zo. 22/09/2024 >>> 12u45 to18u00 (Presentatrice)
Instituut voor Tropische Geneeskunde
Ama Koranteng-Kumi is publicist, mede-oprichter en directeur van MINO, een artspace en creatief agentschap in Antwerpen. Ze initieert, organiseert en adviseert innovatieve projecten in de stad op het gebied van creativiteit, diversiteit en maatschappelijke vraagstukken.
Zo. 22/09/2024
>>> 13u00 tot 13u20
Instituut voor Tropische Geneeskunde
Voorzitter van Mwinda Kitoko, Expert in diversiteit et inclusion.
Zo. 22/09/2024
>>> 13u00 tot 13u20
Instituut voor Tropische Geneeskunde
Stève Nzitunga (MI Clinical Education Specialist), lid van Mwinda Kitoko
Zo. 22/09/2024
>>> 13u00 tot 13u20
Instituut voor Tropische Geneeskunde
Shambuyi Mushinda Kazadi was een professor in de fysica aan de ULB. Van 1989 tot 1996 was hij directeur van de talenschool van de VZW Lugha za Afrika (LUZAF).
Hij was voorzitter van ENAR België (European Network Against Racism) van 2004 tot 2007.
Daarnaast is hij ook voorzitter van de Federatie van Afrikaanse verenigingen genaamd : "Raad van de Afrikaanse Gemeenschappen in Europa, sectie België" (CCAE/B)/Raad Van De Afrikaanse Gemeenschap in Europa/B (RVDAGE/B), met als doel de belangen van immigranten uit Sub-Sahara Afrika te promoten en te verdedigen.
Sinds 1976 is hij ook stichtend lid van een aantal sociaal-culturele verenigingen.
Zo. 22/09/2024 >>> 13u30 tot 13u45
Instituut voor Tropische Geneeskunde
Monica Kamara is een 27-jarige spoken word-artiest die op haar 17e aan haar creatieve reis begon.
In haar werk verkent ze vaak thema’s zoals liefde, cultuur en sociale rechtvaardigheid, waarbij ze haar pen gebruikt om krachtige boodschappen over te brengen en diepe emoties op te roepen.
Monica heeft de kans gehad om samen te werken met verschillende organisaties, waaronder Pianofabriek, Urban Woorden, BK Slam Poetry, Muntpunt, Toneelhuis en Decoratelier.
Met haar spoken word-kunst verlegt Monica voortdurend grenzen en nodigt ze kijkers uit in haar wereld van introspectie en maatschappelijk commentaar. Naast haar interesse in spoken word is Monica ook een geweldige DJ en radiopresentatrice.
Zo. 22/09/2024
>>> 13u45 tot 14u00
Instituut voor Tropische Geneeskunde
Wilfried Defillet heeft gewerkt als ontwikkelingswerker in Afrika. Hij vertelt er zelf over : “Mijn verblijf in Afrika is een bijzondere leerschool geweest. Ik vertrok met een open geest, maar heb spoedig geleerd dat alles wat zo ontegenzeggelijk leek, helemaal niet ontegensprekelijk was. In het samenleven in een andere culturele context botst je soms tegen glazen wanden. Je begrijpt plots even niet wat er gebeurt. Wat evident lijkt, is het niet altijd.”
Hij gaat verder : “Na mijn terugkeer in België zag ik hoe mensen, zelfs met goede bedoelingen, ervan uit gingen dat een samenleving universeel is en dat een aantal aannames evident zijn. De dominante cultuur ziet niet de glazen wanden die ze optrekt en waar nieuwkomers tegen aanknallen. Onze samenleving verkleurt. Opdat iedereen zijn of haar plaats zou vinden, vergt dit van ieder van ons heel veel begrip voor de anderen. Dat is dan ook mijn credo geworden.”
Zo. 22/09/2024 >>> 14u00 tot 14u30
Instituut voor Tropische Geneeskunde
Kabuta laat het grote publiek kennismaken met de kasàlà, een betere traditie.
Ik ben in België aangekomen aan het begin van mijn adolescentie. Na mijn middelbare studies, studeerde ik eerst Germaanse filologie, en daarna Afrikaanse linguïstiek, aan de Vrije Universiteit Brussel. Tijdens een reis in de DRC in 1980, ontdekte ik de Afrikaanse lofpoëzie, kasàlà genaamd en het blies me omver.
“Na een doctoraat over vergelijkende Afrikaanse orale tradities wilde ik de Afrikaanse lofrede – ik noem ze nu graag hedendaagse kasàlà - een transculturele dimensie geven.
Dat deed ik door het schrijven in verband te brengen met de oraliteit.”
De kunst van dankzegging, verwondering en vieren.
« Ik ben kunst en praktijk Kunst bruggen te bouwen tussen woord en daad School van verwondering Dapperheid om zijn plaats in te nemen diversiteit en samen-leven kunst om zorg te dragen voor verbinding praktijk van dankbaarheid drager van de ubuntu Praktijk van vreugde
Ik ben de kunst van levend te zijn en het leven te vieren In het levende”.
Zo. 22/09/2024
>>> 14u30 tot 15u00 +
Instituut voor Tropische Geneeskunde
Lisette Ma Neza is een dichteres, haar gedichten zijn pogingen om zichzelf en anderen te vertalen.
Ze is Nederlandse, maar woont nu in Brussel. In 2017 was ze de eerste Nederlandstalige / vrouw / van kleur die het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam won. In januari 2024 werd ze gekozen tot allereerste stadsdichter van Brussel, een functie die ze twee jaar zal vervullen.
Ze vertaalt de levens en gevoelens van ontheemden, van overlevenden van geweld, van Afrikanen in Europa, de diaspora en focust zich voornamelijk op verhalen van vrouwen. Haar poëzie zet ze om in muziek, essays, films en theater.
Zo. 22/09/2024
>>> 15u15 tot 15u45
Instituut voor Tropische Geneeskunde
Nadia Nsayi Madjedjo is politicologe en schrijfster. Ze studeerde Internationale Politiek aan de KU Leuven. Ze was beleidsmedewerker bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen en curator bij het Museum aan de Stroom (MAS).
Tegenwoordig is ze werkzaam bij het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (AfricaMuseum). Ze is auteur van Dochter van de dekolonisatie (2020) en Congolina, de erfenis van Nele Marian (2023). Daarnaast schrijft ze columns voor De Morgen : “Nele Marian is een van de eerste schrijvers van Afrikaanse afkomst in Europa. In de jaren dertig verscheen haar dichtbundel Poèmes et chansons, waarin ze koloniaal onrecht op aangrijpende wijze beschrijft. Het behoort tot de belangrijkste werken uit de Congolese literatuur. Toch is haar naam amper bekend.”
Congolina is een uniek verhaal, waarin de opmerkelijke poëziebundel van een vergeten dichteres voor het eerst in Nederlandse vertaling verschijnt. Het bevat daarnaast ook de originele gedichten in het Frans.
Zo. 22/09/2024
>>> 15u45 tot 16u00 + 17u15 tot 18u00
Instituut voor Tropische Geneeskunde
>>> 13u40 tot 14u00
Hoofdpodium
PamoJa-Antwerp zal niet alleen aanwezig zijn op het podium van het Instituut voor Tropische Geneeskunde, maar ook op het Hoofdpodium om 13u30, vergezeld door Onias Landveld.
Zo. 22/09/2024
>>> 16u00 tot 16u30
Instituut voor Tropische Geneeskunde
>>> 13u30 tot 13u40
Hoofdpodium
Dichter - fictieschrijver - spoken word-artist - vertaler
Onias Landveld zal niet alleen aanwezig zijn op het podium van het Instituut voor Tropische Geneeskunde, maar ook op het Hoofdpodium om 13u30, vergezeld door Pamoja-Antwerpen.
Zo. 22/09/2024
>>> 16u30 tot 17u00
Instituut voor Tropische Geneeskunde
Aziza Maria Braekevelt is een expert in de analyse, strategische ontwikkeling en het beheer van sociaaleconomisch ontwikkelingsprogramma's in Afrika. Met een sterke maatschappelijke betrokkenheid draagt ze bij aan duurzame ontwikkeling, klimaatgerechtigheid, mensenrechten en vrouwenemancipatie. Ze beschikt over uitgebreide kennis van natuurlijke geneeskunde uit Afrika, de Arabische wereld en India. Als oprichter van The Institute for African Knowledges initieert ze educatieve programma's om Afrikaanse kennis te verspreiden, met een focus op geschiedenis en duurzame ontwikkeling.
Neem contact met ons op en laten we samen in actie komen. Contactez-nous et agissons ensemble. Samen kunnen we verder gaan. Ensemble, on va plus loin.
© 2023 Your brand name